Ben ik telefoonverslaafd? Afspraken met Julie en ‘offline’ tips!

Mam, jij zit de hele dag op je telefoon! Autsch……. Dit is een blog uit de categorie, confessions… Toen Julie mij er laatst op aansprak en het voor mij echt een moment van besef was dacht ik: dit moet anders! We hebben samen een afspraak gemaakt…

Mijn telefoon & ik

Ik word wakker en kijk op mijn telefoon, Instagram, Facebook, Whatsapp, nieuws,(ja ook in die volgorde) Wat heb ik gemist?!  Dit herhaalt zich nog tig keer gedurende de dag en dan maak ik ook nog overal foto’s van.  Los van dat ik gewoon van fotograferen houd en alles vast wil leggen, gebruik ik foto’s ook vaak als reminder van het een of ander: briefjes in het zwembad met datums voor de kijklessen van de zwemles, een gaaf shirt wat ik zie hangen in de winkel voor James, cadeautjes, ideetjes voor de blog etc. (Yes, I know ik vertoon goedpraatgedrag…)

Dan komt er een mailtje binnen met een nieuwsbrief of de nieuwe collectie van Mango Kids. ‘Moet’ ik reageren op mailtjes met vragen betreffende diverse samenwerkingen. Probeer ik ik ondertussen ook even een Whatsapp-gesprek te hebben met een vriendin. Zoek ik ’s avonds tijdens het koken op hoe het ook alweer zit met dat dat ene recept. Eenmaal aan tafel hebben we denk ik het enige moment te pakken dat ik mijn telefoon echt weg leg. En met een beetje geluk volgt daarna het naar bed brengen van de kinderen ook zonder mijn telefoon binnen handbereik.

Een kleine cappuccino&wijn verslaving, maar dat mag als je mama bent!

Kids op bed, plof ik op de bank en kijk ik lekker TV of werk aan de blog. Mijn telefoon ligt naast me en op iedere geluidje dat mijn telefoon geeft reageer ik en onderbreek ik mijn activiteit…. om vervolgens weer 10 minuten te scrollen. Huh, ik was toch een programma aan het volgen?

Bedtijd, finally. Ik kruip nog even lekker tegen mijn lief aan, maar niet voordat ik onder het motto van ‘even mijn wekker zetten’ (we weten allemaal dat die gewoon goed staat) mijn telefoon een laatste check geef…….

Telefoonverslaving?

Nee, verder heb ik geen probleem. OK, misschien een kleine cappuccino&wijn verslaving, maar dat mag als je mama bent! Bovenstaande dag uit het leven van mij en mijn telefoon vind ik best een beetje erg mag je weten. Er zijn ook zat momenten dat ik tegen mezelf zeg: ‘verdorie, je had dat ding 5 minuten geleden ook al in je hand. Leg weg. En dan komt het moment dat je dochter tekeningen maakt van jou, met telefoon. Of heel hard roept:

Mama, leg je telefoon nu eens weg! Je zit er de hele dag op! 

Toch maar eens gegoogeld op, heb ik een telefoonverslaving? Ik val nog niet in de categorie ‘telefoonverslaafd’, want als ik hem vergeet dan kan ik mijn boodschappenronde echt wel af maken zonder naar huis te racen. Ook de vraag: “Ben je onrustig als je je telefoon niet kunt gebruiken?” hoef ik niet met ‘ja’ te beantwoorden. Ik merk dat het bij mij juist vaak andersom werkt. Als ik mijn telefoon weg heb gelegd of buiten bereik is, dan ervaar ik juist RUST. En dat wil ik vaker! Op de website ‘Sanny zoekt geluk‘ kom ik tips tegen om te ‘minderen’.

Afspraak met Julie + tips om meer offline te zijn

fotobron:www.flairathome.nl fotobron:www.flairathome.nl

Los van dat ik mijn telefoongebruik zelf al vervelend vind, vind ik het nog erger dat mijn dochter dit ook vervelend vindt. Toen Julie me laatst aansprak op mijn telefoongebruik was het voor mij echt een moment van besef. Ik dacht, dit moet anders! We hebben samen de volgende afspraak gemaakt:

Op woensdag- en vrijdagmiddag als zij uit school is, leg ik heel bewust mijn telefoon weg.

Rust + focus op de kinderen!

Daarnaast heb ik een aantal ‘meer offline‘ tips van Annic van Wonderen ook toegepast. Denk dan aan, je social media apps niet meer op de eerste pagina van je telefoon zetten, push meldingen uitzetten. Dat zijn er al 2 die je op weg helpen, maar kijk anders de video zelf nog even als  je er meer wilt weten.

En nu…?

De eerste vrijdagmiddag zonder telefoon zit erop en het gaf me rust, heel veel rust. Ik ga dit voor mij en voor mijn kinderen zeker als vaste regel invoeren. Ik hoop dat de andere tips me ook gaan ‘helpen’.

En jij? Hoe is het met jou en je telefoon? 

Liefs Mathilde

Tags: , , , , , ,

Related Posts

by
Hoi! Ik ben Mathilde, mama van Julie (7 jaar) en James (4 jaar). Mijn kinderen en alles wat daarbij komt kijken, geven mij een hoop schrijfinspiratie. Omdat wij mama's elkaar best een beetje mogen steunen in het 'mama zijn' deel ik mijn ervaringen ook met jou!
Previous Post Next Post

Comments

  1. Beantwoorden

    Heel herkenbaar. Ik heb mijn geluid altijd uitstaan. Mits ik een belangrijk telefoontje verwacht. Ook laat ik hem expres thuis liggen. Als mijn gezin compleet is. En we niet ver uit de buurt gaan.

    1. Hi Melanie, wat goed dat jij je telefoon inderdaad al bewust thuis laat op bepaalde momenten. Ook een goed idee om toe te passen, thanks!

  2. Beantwoorden

    Ohhh ik herken ’t zeker! Ik doe de hele dag hetzelfde! Ik moet er ook meer op gaan letten…

    1. Denk dat vele van ons er ‘schuldig’ aan zijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids! Je dagelijkse dosis #momlife. Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Mama zijn hoef je niet alleen te doen en laten we elkaar alsjeblieft een beetje helpen door het delen van ervaringen en tips and tricks.
Je dagelijkse dosis #momlife