De kindercoach: Hoogsensitief, wat is dat? (deel 2)

Hoogsensitief, wat is dat? onze kindercoach Annemieke probeerde 2 weken geleden al in een notendop te omschrijven hoe je een kind dat hooggevoelig (hoogsensitief) is kunt herkennen. Misschien nog wel belangrijker, hoe ga je ermee om in je opvoeding en de ontwikkeling van het kind? Vandaag vertelt Annemieke verder….

Hoog sensitief en opvoeding

Een hoog sensitief kind opvoeden, is het dan zo anders om een hoog sensitief kind op te voeden dan een niet hoog sensitief kind?

Welnee, dat valt reuze mee! Het is maar net hoe je hiermee omgaat. Hoog sensitiviteit is een prachtige eigenschap!

Maar… voor een hoog sensitief kind zelf is het soms best moeilijk om zo gevoelig te zijn. Alles wat je kind in zijn omgeving opdoet, zal het moeten verwerken. Gevoelige kinderen doen heel veel indrukken op. De innerlijke wereld is levendig, boeiend en vaak ook magisch. Deze wereld is voor hen veel reëler dan de wereld om hen heen.

In hun innerlijke wereld worden ze geïnspireerd, staan ze dichter bij zichzelf en worden ze niet begrensd in tijd en ruimte.

Het sterke contact met hun innerlijke wereld krijgt in de wereld om hen heen vaak op prachtige en inspirerende wijze vorm. Bijvoorbeeld in creatieve uitingen of in heel creatieve oplossingen. Hoog sensitieve kinderen communiceren als het ware met hun gevoel. Hoe mooi is dat?!

Gevoel

Hoog sensitieve kinderen staan dicht bij hun gevoel. Ze volgen hierin hun eigen ontwikkeling en vragen erkenning en herkenning. Ze kunnen ook anderen goed aftasten met hun gevoel. Bijvoorbeeld als jij als ouder niet goed in je vel zit, voelt je kind dit feilloos aan. Dat ze veel feilloos kunnen aanvoelen maakt hun ook heel onzeker. Wat voel ik? Waar hoort dit gevoel? Is dit gevoel van mij of van de ander? Hoe weet ik dat zeker? Door dit onzekere gevoel gaat het kind twijfelen aan zichzelf en dit zorgt vaak voor een laag zelfbeeld.

Jouw kind reageert niet op wat jij zegt, maar op wat jij voelt. Wees je hier bewust van. Als je je kind bijvoorbeeld een complimentje geeft, zorg er dan voor dat je het ook echt meent. Ze voelen het als je ze eigenlijk in de maling neemt.

Hoog sensitiviteit  en veranderingen

Hoog sensitieve kinderen worden op school vaak dromerig genoemd. (het verwerken van de indrukken neemt als het ware meer tijd in beslag). Ze zijn snel afgeleid. Hoog Sensitieve kinderen hebben vaak moeite met omschakelen. Van de ene situatie/gebeurtenis naar een andere. Of van de ene les naar de andere les. Ze hebben hier iets meer tijd voor nodig.

Denk ook aan het naar bed gaan. Zorg voor een vast ritueel. En houd je hier elke dag aan. Zo bereid je je kind langzaam voor op het slapengaan. Sluit de dag leuk , rustig en gezellig af.

Tip van de Kindercoach

Ik herhaal mijn tip van 2 weken geleden omdat hij gewoon erg belangrijk blijft:

Hoogsensitieve kinderen houden erg van structuur, afspraken en duidelijkheid. Als dingen ineens anders lopen kunnen ze erg overstuur raken of in paniek. Erken het gevoel van je kind (zo belangrijk!). Blijf in verbinding. 

Liefs,

Kindercoach Annemieke

Weet dat er geen moeilijke kinderen bestaan, maar kinderen die het moeilijk hebben. 

Ps: deel 1 gemist? Klik op de button en lees ook Hoogsensitief, wat is dat? (deel 1).

Tags: , , , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids! Je dagelijkse dosis #momlife. Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Mama zijn hoef je niet alleen te doen en laten we elkaar alsjeblieft een beetje helpen door het delen van ervaringen en tips and tricks.
Je dagelijkse dosis #momlife