Als opvoeden even moeilijk is….

Er zijn van die dagen dat je het even niet meer weet. Je weet niet of je het allemaal wel goed doet. Je plaatst de leukste gezelligste plaatjes op Social Media van je fijne gezin en leuke momenten maar ondertussen heb je strijd om iedere boterham die gegeten moet worden, strijd om de spijkerbroek die aan moet en hou maar op over het geruzie tussen broer en zus. Je bent moe, doodmoe van het feit dat je altijd drie keer moet roepen voordat je reactie krijgt van je liefste kinders. Waarom luisteren ze nou niet gewoon een keer? 

Pfff, doe ik het allemaal wel goed? Gaat dit alleen bij mij thuis zo? Waarom is opvoeden soms toch zo moeilijk?

Vragen en frustraties stapelen zich op, iedere situatie vraagt om een nieuwe discussie met je 6 jarige dochter, een broertje dat zijn zus perfect weet te triggeren en de derde broer-zus ruzie van de dag helpen je nog sneller naar je ‘kookpunt’. Kinderen die huilen omdat mama boos is en mama naderhand verdrietig omdat zij dit ook niet leuk vindt. Waarom luisteren jullie dan niet naar mama? 2 paar schoudertjes gaan op en neer…. Wil je te veel, vraag je te veel ‘gehoorzaamheid en/of zelfstandigheid’ van je kinderen? Bestaan er kinderen en ouders die 1 hele dag zonder mopperen door komen? Hoe dan?!

Waarom luisteren jullie dan niet naar mama? 

2 paar schoudertjes gaan op en neer….

Wat je net gelezen hebt ging niet over een willekeurige mama. Nope, that’s me….. Een tijdje geleden voelde ik me met regelmaat machteloos, waarom zo vaak die strijd?  Waar komt dit vandaan? Dit moet anders, maar hoe? Uit nieuwsgierigheid sloot ik aan bij ‘Opvoedkoffie’ van 2sync (een open avond met koffie, thee, verschillende mama’s die het samen over opvoeden hebben en een coach erbij omdat het gesprek te sturen/voeden).  Ik merkte dat ik het fijn vond dat ik niet de enige ben met issues rondom opvoeden. Toen ik daarna de kans kreeg om een 1 op 1 coachingssessie te volgen bij Heidy van 2Sync wilde ik dat graag aanpakken om samen eens te kijken waar ik nu tegenaan loop en of het wel reëel is wat ik vraag van mezelf en de kinderen.

De hele coachingssessie uitschrijven dat kan niet, maar het gesprek heeft me enorm veel inzichten gegeven nadat ik me verplaatst had in mijn kinderen. Natuurlijk praat je met je partner of vriendinnen over de opvoeding van je kinderen en waar je tegenaan loopt.  Vaak gesprekken in de categorie “Doen die van jou dat ook wel eens?”. Maar doordat ik nu in gesprek was met een coach die precies weet welke vragen ze moet stellen om jou bepaalde inzichten te geven kom je echt weer een stap verder.  Hierdoor werd mij echt even goed een spiegel voorgehouden en hielp ze me met tips om bepaalde patronen weer even te doorbreken.

  • Roepen vanuit de keuken “Aaaaaaan Taaaaafel’,  terwijl je kinderen voor de tv zitten heeft geen zin.  Het roepen vanuit een andere ruimte zonder dat je conreet contact maakt me ze zal het ‘luisteren’ niet bevorderen > Loop naar ze toen, maak contact.
  • In plaats van altijd maar zeggen: Julie schiet nou eens op, je treuzelt weer… vragen of ik haar ergens mee kan helpen. Ze is al 6….ze kan al heel veel zelf, maar soms is het voor haar ook fijn om een mama te hebben die haar sokjes aantrekt in plaats van altijd alles zelf te moeten doen. Ze is pas 6…
  • Is er ruimte voor beslissingen vanuit de kinderen of wordt alles maar voor ze bepaald? Hoe zou jij reageren als alles voor je bepaald wordt? Reken maar op weerstand op enig moment. De avond van te voren samen alvast samen bekijken welke kleren ze dragen kan al helpen.  Het scheelt me in ieder geval vast een discussie tijdens de ochtendspits.

Kinderen opvoeden, piece of cake….

Dit zijn een paar simpele dingen die ik nu toepas en mij al geholpen hebben. Natuurlijk zijn er nog steeds momenten dat ze niet luisteren. Het blijven kleine kinderen en ik blijf een mama die ook wel eens haar dag niet heeft. Maar ik ben ook een mama die zich nu wat meer beseft dat ze niet overal op hoeft te reageren óf anders kan reageren. Een mama die beseft dat andere mama’s ook wel eens met hun handen in het haar zitten én een mama die beseft dat niemand ooit gezegd heeft: Opvoeden, piece of cake!

Liefs Mathilde

Tags: , ,

Related Posts

by
Hoi! Ik ben Mathilde, mama van Julie (7 jaar) en James (5 jaar). Mijn kinderen en alles wat daarbij komt kijken, geven mij een hoop schrijfinspiratie. Omdat wij mama's elkaar best een beetje mogen steunen in het 'mama zijn' deel ik mijn ervaringen ook met jou!
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids, #jedagelijksedosismomlife! Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Met mijn handen in het haar tot trotser dan trots, ik deel mijn #realmomlife met je. On the side: tips, to do's, kids fashion, personal stuff and coffeeeeeee. Did I already mention I loveeeee cappuccino ;)?!
Je dagelijkse dosis #momlife
UA-111272730-1