Factor 30 of factor 50, wat smeer jij?

Je leest het overal, smeren, smeren, smeren maar uiteindelijk ben ook ik alleen heel alert op insmeren met zonnebrand als we gaan zwemmen. Juist de momentjes in de tuin, speeltuin leveren soms verbrande schoudertjes of armpjes op.  Ik blijk hierin zeker niet de enige ouder te zijn….

Bijna de helft van de ouders (46 procent) heeft zijn of haar kinderen, vaak op een onbewaakt ogenblik, wel eens laten verbranden, blijkt uit onderzoek onder meer dan duizend vaders en moeders.

Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk, liet onderzoek doen naar de ‘smeerdiscipline’ van ouders met jonge kinderen. „Ik zie het onder mijn patiënten gebeuren. In de zwemtas gaat de zonnebrand meestal nog wel mee, maar in de speeltuin, het park, de tuin of tijdens een tochtje op de fiets wordt het makkelijk vergeten.”

NIET BESCHERMD

Factor 50 en je zit we goed de rest van de dag?  Dat is dus niet zo!!

Er is geen enkele zonnebrand die volledig beschermt.

Factor 50 beschermt voor 98 procent, terwijl factor 30 voor 97 procent beschermt. Het officiële advies van de Vereniging voor Dermatologie is dan ook om factor 30 te smeren. Volgens de vereniging is het verschil in bescherming klein en houd je jezelf niet voor de gek met de gedachte dat je uren in de zon kunt blijven zitten.

Sowieso is het van groot belang dat je de zonnebrandcreme opbrengt ruim voordat je de zon in gaat.  De creme moet eerst kunnen intrekken om de juste bescherming te kunnen geven.

  • Laat de zonnebrandcrème 15 tot 30 minuten intrekken. Wanneer je de zonnebrandcrème bij kinderen niet goed laat intrekken beschermd deze niet goed tegen de zon. Laat zonnebrandcrème daarom altijd minimaal 15 minuten intrekken.

ZON MET MATE

Zeker bij kinderen is het van groot belang om goed te smeren. Verbranding op jonge leeftijd verhoogt de kans op huidkanker op latere leeftijd. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken. Juist daarom waarschuwt Leenarts om goed op te letten met te veel zon.

Smeer sowieso elke twee uur, ook met een hoge factor, en blijf tussen elf en drie uur uit de zon. Vergeet bij kinderen niet op en achter de oren te smeren, de voetjes goed te beschermen en typische verbrandplekjes als de randjes onder de zwembroek of het badpak. En hou baby’s onder zes maanden in ieder geval uit de zon. En als laatste: vergeet niet ook jezelf goed in te smeren, en niet alleen je kinderen.”

Beach and Bandits

Omdat mijn kinderen een hele lichte huid hebben en snel verbranden wil ik ze naast het regelmatig insmeren toch van wat extra bescherming voorzien. Ik heb voor hen beide een UV-shirts van Beach and Bandits besteld. Deze stoere shirts hebben een beschermingsfactor van UPF 50+. Het is niet zo dat je kind dan alsnog uren in de zon kan zonder te verbranden. Ook met deze shirts zullen de armjes, beentjes etc. goed gesmeerd moeten worden. Tevens adviseert ook Beach & Bandits de huid niet bloot te stellen aan zon tussen 12 en 3 en zeker niet onbeschermd!

Volgende week de Franse zon dus tegemoet in de deze shirts en flink wat zonnebrand. Ik smeer zelf wel factor 50 bij de kinderen, maar niet met het idee dat ik dan de rest van de dag niet hoef te smeren. Ik pak dat extra procentje bescherming graag een aantal keer extra mee.

Smeer ze,

Liefs Mathilde

PS: wist jij dat het verschil tussen factor 30 en 50 maar zo minimaal is? En dragen jouw kinderen ook een UV-shirt?

Bron: delen van deze blog hebben als bron metronieuws.nl

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

by
Hoi! Ik ben Mathilde, mama van Julie (7 jaar) en James (5 jaar). Mijn kinderen en alles wat daarbij komt kijken, geven mij een hoop schrijfinspiratie. Omdat wij mama's elkaar best een beetje mogen steunen in het 'mama zijn' deel ik mijn ervaringen ook met jou!
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids, #jedagelijksedosismomlife! Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Met mijn handen in het haar tot trotser dan trots, ik deel mijn #realmomlife met je. On the side: tips, to do's, kids fashion, personal stuff and coffeeeeeee. Did I already mention I loveeeee cappuccino ;)?!
Je dagelijkse dosis #momlife
UA-111272730-1