Het leed dat achterstand in fotoboeken heet! Tips!

Ja, het fotoboek of de fotoboeken van de kinderen. Wanneer dit onderwerp ter sprake komt bij vriendinnen krijg ik steevast jaloerse (goedbedoelde) blikken. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik ben helemaal bij en heb geen achterstanden. Maar hoe doe ik dat dan en vooral wanneer?

Wat ik regelmatig hoor is dat er nog gestart moet worden met het babyboek! Oeps. De achterstand wordt alleen maar groter naargelang je wacht. En nu de zomervakantie voorbij is en de volgende over een niet al te lange tijd van start gaat loopt die achterstand alleen nog maar verder op. Dikke vette stress dus en dat snap ik helemaal.

Moederschap, je voornemen om dit jaar echt dat vakantiefotoboek te maken. En het dan toch weer niet te doen. #kekmama

Ik zal eerlijk zijn, wanneer je nog van scratch moet starten gaat dit echt heel lastig worden. Uren en uren inhalen lukt gewoon niet in ons drukke leven. Maar hoe kun je het dan wel aanpakken?

Tips & Tricks

Mapjes met jaartal en maand

Laten we zeggen: start eens met het zomervakantieboek van de afgelopen vakantie. Kruip eens achter de laptop en zet je foto’s hier eens op. Maak mapjes aan en orden alles op jaartal en maand. Dat is de eerste stap.

Ik ben hier lang geleden mee gestart, eigenlijk al toen ik in verwachting was van onze oudste, Mats, 8 jaar. Het maken van digitale fotoboeken stond toen al op mijn lijstje en nog voordat ik bevallen was stond zijn eerste boek al te shinen op het beeldscherm. Voor later, net zoals mijn moeder dat vroeger maakte voor ons en ik bij het uit huis gaan van haar kreeg. Heel bijzonder.

Het maken van boeken per kind heb ik ‘’a long time ago’’ losgelaten

Ik en het maken van foto’s is ongeveer hetzelfde, als ik samen met een lekkere mok cappuccino of latte machiatto in de hand. Iedere dag wordt de filmrol op mijn telefoon aangevuld met foto’s van Mats en Saar, maar ook met mooie plaatjes van een leuke omgeving, interieur, een leuke quote of een recept.

 

Regelmatig foto’s overzetten naar PC

Regelmatig laad ik de foto’s over naar de PC en daarna naar de externe harde schijf. Alles extra veilig en netjes geordend in aangemaakte mapjes zodat het per maand en op jaartal gemakkelijk terug te vinden is. Een heel ingewikkeld werkje is het niet maar het houd je wel even bezig ja. Toch heb je er zoveel profijt van wanneer je dit gelijk doet. Scheelt je, bij het maken, enorm veel tijd. En tijd hebben we al zo weinig, dus wanneer je het overzetten van je foto’s echt consequent doet is het eigenlijk alleen nog maar het fotoboek vullen. Klinkt heel gemakkelijk, maar dat is het dus ook. Gewoon beginnen!

Gezamenlijke boeken

Maar wanneer ga je dan zitten en start je met het maken van een fotoboek? Sinds een aantal jaar maak ik jaarboeken, één gezamenlijk boek per jaar. Hoe Mats en Saar later de boeken verdelen is aan hen, dat zoeken ze zelf maar uit. Het maken van boeken per kind heb ik ‘’a long time ago’’ losgelaten en dit heeft het proces alleen maar versneld.

Gebruik de vakantie!

Nu moeten jullie niet denken dat ik dan ook geregeld avond aan avond achter de computer zit. The magic happens in de Kerstvakantie. Ieder jaar op een rij. Dan start ik de productie van het bijna afgelopen jaar.

Momenteel werk ik met het software programma van Albelli, heel gebruiksvriendelijk en tussendoor opslaan, afsluiten en later verder gaan is mogelijk. Vaak heeft Albelli leuke kortingsacties en wacht ik met bestellen totdat ik er één voorbij zie komen. Het is een dure hobby, voor een jaarboek (30×30 en >100 pagina’s) ben je al gauw € 100,- kwijt dus een leuke korting is mooi meegenomen. Maar het wil zeker niet zeggen dat het boek dan ook afgerond kan worden in de Kerstvakantie, het laatste boek (2017) liet ik pas in de afgelopen mei maand afdrukken.

Clipart, uitspraken, groeiweetjes, maak het eigen.

Wat ik enorm leuk vind om te doen is om naast alle foto’s ook leuke cliparts, kaders en achtergronden, aangevuld met groeiweetjes en leuke uitspraken van de kinderen, toe te voegen. Zo krijg je een soort van scrapbook. In mijn telefoon houd ik een notitie bij waarin ik de om-te-gieren-uitspraken laat terugkomen op datum. Voor mij een kleine moeite omdat mijn telefoon altijd wel ergens binnen handbereik ligt.

Ik ben best trots op ons rijtje herinneringen

Alle boeken staan in onze buffetkast in de woonkamer en ik ben best trots op ons rijtje herinneringen. Mats en Saar vragen regelmatig om samen een boek te pakken en terug in de tijd te gaan.

Begin binnenkort maar gewoon, eens moet het gaan gebeuren. Het later meegeven van een externe harde schijf kan natuurlijk altijd nog. Wanneer jij bovenstaande tips en werkwijze meegeeft aan je kind dan komt het met die generatie vast dik in orde. 

 Heel veel succes en go for it! Liefs Sanne.

Tags: , , ,

Related Posts

by
Mama van Mats (7) en Saar (4) en vooral geen mama die op een roze wolk zit en die alles wil laten doen overkomen als rozengeur en maneschijn. Ze maakt er geen taboe van dat opvoeden de moeilijkste baan is en dat wallen onder de ogen er nu eenmaal bij horen. Haar motto is dat jijzelf de slingers op hangt en dat bij de pakken neer zitten geen optie is!
Previous Post Next Post

Comments

  • Rianne Veltrop
  • 6 oktober 2018
  Beantwoorden

  Lieve Sanne, liefste Koesie,
  Ik ben reuze trots op jou, zoals je het doet en in het leven staat!!
  je Mama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids, #jedagelijksedosismomlife! Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Met mijn handen in het haar tot trotser dan trots, ik deel mijn #realmomlife met je. On the side: tips, to do's, kids fashion, personal stuff and coffeeeeeee. Did I already mention I loveeeee cappuccino ;)?!
Je dagelijkse dosis #momlife
UA-111272730-1