De kindercoach: Hoogsensitief, wat is dat? (deel 1)

Je hoort tegenwoordig de ene na de andere ouder zeggen “Mijn kind is hoogsensitief”. Maar wat wat houdt het in en waar moet je rekening mee houden? Onze Kindercoach Annemieke legt uit!

Het Hoog Sensitieve kind.

Elaine Aron heeft op basis van haar onderzoeken een test ontwikkeld om hooggevoeligheid te bepalen.  Als je” hsp test voor kinderen” op google zoekt dan zijn er genoeg te vinden. Hoogsensitiviteit is niets meer of minder dan een persoonseigenschap. Het is zeker geen stoornis, wat je mensen vaak hoort zeggen.  Hoogsensitiviteit is gevoeligheid voor prikkels en intense verwerking daarvan. Het zenuwstelsel van een hoogsensitief kind is veel gevoeliger.

Een extravert hoogsensitief kind reageert heel anders op situaties dan een  introvert  hoog- sensitief  kind. Ze zijn beide gevoelig voor prikkels en verwerken die  ook  intensief. Wist je dat 20% van de mensen hoogsensitief is? Het is een aangeboren eigenschap die vaak wordt door-gegeven door een van de ouders.

Wist je ook dat?

  • 60% van de kinderen heeft last van woedeaanvallen: geef je kind de ruimte om deze emotie te uiten. Maak goede afspraken over hoe. Bijvoorbeeld: niet iemand pijn doen. In de kamer of gang even afkoelen. Kranten scheuren als dat fijn is.  
  • Ruim een derde heeft problemen met inslapen: Het boekje Slaapklets is een leuk boekje om de dag fijn mee af te sluiten. Geef een massage en vertel er een mooi verhaal bij. Neem de tijd. 
  • De helft eet geen onbekend eten of wil alle ingrediënten apart eten: Zorg dat eten geen straf gaat worden, houd het gezellig.  Leg er geen druk op. Laat je kind zelf opscheppen bijvoorbeeld. Geef als tussendoortje steeds ook iets gezonds. Komkommer, worteltjes, tomaatjes etc.  
  • Een derde is regelmatig teleurgesteld in zijn vriendjes: Praat erover. Geef voorbeelden en erken de emoties van je kind.  Oefen met rollenspel spelen. Of speel het na met playmobiel.  
  • De helft ervaart problemen op school: Praat hierover met de leerkracht. Erken de gevoelens van je kind.  
  • Als ze meer prikkels binnen krijgen dan ze aan kunnen zijn ze overprikkeld: zorg voor voldoende rustmomenten op een dag. Op school mogen ze misschien tussendoor even iets anders gaan doen zoals een beker naar de keuken brengen of iets halen bij een andere leerkracht.  Dit haalt ze even uit de situatie. 
  • Ze hebben vaak een laag zelfbeeld: Geef genoeg complimenten, ook op school. Geef ze iets meer verantwoordelijkheid met de kleine dingen.  Het “Lekker in je vel”spel is mooi om thuis te spelen. Het gaat over emoties. En zorgt voor meer zelfkennis.  
  • Sommige hebben last van faalangst: Faalangst is vaak deels afkomstig van een van de ouders. (vaak onbewust) Geef het goede voorbeeld en benoem de lastige dingen. Erken de emoties van je kind.  

BABA model

In het boek Hoogsensitieve Kinderen van Esther Bergsma staat een mooie methode die ik graag even uitleg: Het heet het BABA model. Het biedt een praktisch handvat bij het doorbreken van ineffectieve gedragspatronen.

Ok, daar komt ie! 

B: Begrip: heb begrip voor de achtergrond van het gedrag. (waarom doet je kind boos, is er iets gebeurt op school of op de sport?)

A: Acceptatie: accepteer de heftige gevoelens die je kind heeft. Oordeel niet over zijn karakter. (Als je kind in een driftbui zit komen jouw woorden niet aan, wacht even met praten en zorg dat je in de buurt bent)

B: Begrens: stel grenzen aan gedrag.  Heldere regels geven duidelijkheid en veiligheid.

A: Alternatief: Je kind moet leren zijn gevoelens en behoeftes op sociaal geaccepteerde manier te uiten. Stimuleer je kind te zoeken naar andere manieren. Geef tijd en ruimte uit te proberen wat wel en niet werkt.

Tip van de Kindercoach

Hoogsensitieve kinderen houden erg van structuur, afspraken en duidelijkheid. Als dingen ineens anders lopen kunnen ze erg overstuur raken of in paniek. Hoogsensitieve kinderen hebben vaak last van onzekerheid, faalangst en twijfelen veel aan zichzelf.  Overprikkeling uit zich vaak in boosheid en/of verdriet.

Mijn tip voor ouders is : 

Erken het gevoel van je kind (zo belangrijk!). Blijf in verbinding. Zorg ook goed voor jezelf papa en mama. Want een blije papa en mama is meestal een blij kind.  

Liefs,

Kindercoach Annemieke

Weet dat er geen moeilijke kinderen bestaan, maar kinderen die het moeilijk hebben. 

Ps: dit onderwerp is niet in 1 blog te stoppen, vandaar dat over 2 weken deel 2 volgt.

Tags: , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids, #jedagelijksedosismomlife! Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Met mijn handen in het haar tot trotser dan trots, ik deel mijn #realmomlife met je. On the side: tips, to do's, kids fashion, personal stuff and coffeeeeeee. Did I already mention I loveeeee cappuccino ;)?!
Je dagelijkse dosis #momlife
UA-111272730-1