Keuzestress, welke basisschool kies je? 

Whoooh, stop de tijd! De 4 is in zicht bij James en dat betekent…..naar school. De GROTE school wel te verstaan als je met een peuter praat. Op zich is het hele kiezen van een school voor je tweede kind niet zo’n issue, je hebt immers al gekozen voor de school waar je eerste kind op zit.  Toch blijf ik het ergens wel vreemd vinden dat je op basis van je eerste kind zo’n weloverwogen keuze maakt over wat voor soort onderwijs bij je kind past en de tweede gaat daar dan automatisch ook maar naar toe… 

In ons dorp is keus genoeg

Ik besef me goed dat we met 3 goede basisscholen op fietsafstand best een luxeprobleem hebben. Het maakt het kiezen van een basisschool daarentegen niet makkelijker. Als ouder wil je een school die goed staat aangeschreven en waar je een goed gevoel bij hebt. Wat natuurlijk ook meeweegt is ‘na school afspreken’, hoe leuk is het als al je nieuwe schoolvriendjes ook lekker dichtbij wonen. Zoals gezegd, ik beschouw het als een luxeprobleem dat we in ons dorp wel wat te kiezen hebben. Maar ja, nu dat kiezen he…

bron: Google maps Locaties van de drie basisscholen in Berkel-Enschot bron: Google maps Locaties van de drie basisscholen in Berkel-Enschot

Open dagen helpen je een goede keuze te maken

Wij hebben 3 basisscholen in Berkel-Enschot: Basisschool Berkeloo of Basisschool St. Caecilia  (beide met een Rooms-Katholieke inslag) en Basischool Rennevoirt (Jenaplan onderwijs)

De meeste basisscholen hebben open dagen en/of informatieavonden. Komt dat in je agenda net niet lekker uit, dan maakt een school vaak ook tijd voor je op een moment dat het jou uitkomt.  Bijkomend voordeel is dat niet heel de school is ingesteld op jouw bezoek en je dus een goed beeld krijgt wat voor sfeer er heerst op school.

Tijdens de informatieavonden hebben we ontdekt dat je in Berkel-Enschot eigenlijk geen ‘slechte’ school kunt kiezen. Alle drie de scholen scoren nagenoeg gelijk en krijgen het predicaat goed volgens de onderwijsinspectie. Zo kun je je helemaal richten op de sfeer van een basisschool.

Sfeer of lesmethode, wat telt?

Nooit gedacht dat mijn kinderen op een Jenaplan  school terecht zouden komen. Maar na de rondleidingen en informatieavonden hadden we een andere mening . Tijdens de informatieavond werd het Jenaplanonderwijs duidelijk uitgelegd aan ons, maar het bleef iets ‘onbekends’ voor ons als ouders. Wetende dat we eigenlijk geen slechte school zouden kunnen kiezen hier in Berkel- Enschot gaf uiteindelijk toch de factor ‘sfeer’ voor ons de doorslag om te kiezen voor een bepaalde school. Of misschien is sfeer niet het goede woord, maar moet het gevoel zijn.

Rennevoirt voelde voor ons al meteen goed toen we binnen liepen. Het is een kleinere school, maar dat zorgt er ook voor leerlingen betere maatjes worden en leerkrachten meer aandacht voor de leerlingen hebben. Wat me aanspreekt in het Jenaplan-onderwijs is dat meer ruimte is voor het individuele kind. Ieder kind is anders en leert anders.

Voor onze inventarisatie was ik er heilig van overtuigd dat ze gewoon lekker naar de basisschool zouden gaan die het meest dichtbij is. Vijf minuten lopen, hoe ideaal! En toch fiets ik nu graag 5 minuten verder voor een school die echt bij ons en onze kinderen past.

James is al goed aan het oefenen om straks ook op de fiets naar school te kunnen. James is al goed aan het oefenen om straks ook op de fiets naar school te kunnen.

Nummer 2 naar de dezelfde school?

Inmiddels lopen we al 2,5 jaar op de door ons gekozen basisschool rond. We zijn nog steeds blij en tevreden met deze school. Ook James zal dus naar Rennevoirt gaan. Want ja, ook wij hebben bij de keuze van een basisschool voor ons eerste kind enorm nagedacht over welke school goed zou passen bij ons kind…. maar nummer twee….. die gaat gewoon mee.

Moet ik daarbij wel vermelden dat ik verwacht dat James het ook prima naar zijn zin gaat hebben. Mocht ik daar serieuze twijfels over hebben, dan hadden we misschien wel een andere keuze gemaakt voor hem.

Waar hebben jullie rekening mee gehouden bij het kiezen van een basisschool? 

Liefs Mathilde

Tags: , ,

Related Posts

by
Hoi! Ik ben Mathilde, mama van Julie (7 jaar) en James (5 jaar). Mijn kinderen en alles wat daarbij komt kijken, geven mij een hoop schrijfinspiratie. Omdat wij mama's elkaar best een beetje mogen steunen in het 'mama zijn' deel ik mijn ervaringen ook met jou!
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids, #jedagelijksedosismomlife! Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Met mijn handen in het haar tot trotser dan trots, ik deel mijn #realmomlife met je. On the side: tips, to do's, kids fashion, personal stuff and coffeeeeeee. Did I already mention I loveeeee cappuccino ;)?!
Je dagelijkse dosis #momlife
UA-111272730-1