Minder vrouwen bevallen thuis. Waar ben jij bevallen?

Ik wist het zeker, een thuisbevalling! Zo fijn leek me dat, ons eigen bed, ons eigen huis, ons eigen plekje. De bevalling had ik wat geromantiseerd (de eerste, dan krijg je dat haha) en ik zou dus gewoon thuis bevallen. Oh in het geval er iets niet in orde mocht zijn, we zijn toch in 5 minuten in het ziekenhuis…..  

Zo stond ik erin tot 40 wk zwangerschap. Daarna kreeg ik een medische indicatie gezien mijn ‘overtijd’ situatie. Ik was teleutgesteld, ik wilde zo graag thuis bevallen. Om de dag kon ik naar het ziekenhuis om te kijken of alles nog goed ging met ons meisje en met mij. Ik raakte na weer anderhalf uur CTG redelijk vertrouwd met de afdeling gynaecologie en het ziekenhuisbed. Van thuisbevallen was geen sprake meer. Deze baby kwam overtijd en flink ook! Uiteindelijk ben ik op 14 dagen na mijn uitgerekende datum ingeleid. Er ging nog een dag en nacht overheen alvorens onze kleine dame geboren werd.

En terwijl ik daar mijn ergste weeën weg pufte, er slangetjes aan het hoofd van mijn baby bevestigd werden (die zich overigens gewoon nog ergens in het geboortekanaal bevond…lees, geen pretje), ik riep dat ik het echt niet meer leuk vond, dacht ik ondertussen ook ergens…..ik ben zooooo blij dat we in het ziekenhuis zijn en niet thuis. No way dat ik met 8 cm ontsluiting nog naar een ziekenhuis had willen racen.

Afgelopen week kwam het voorbij in het nieuws: Minder vrouwen bevallen thuis. 1 van de voornaamste redenen zou zijn zijn, pijnstilling. Nu heb ik bij mijn eerste bevalling geen ruggenprik of pompje gezien en was het te doen…. Toch ben ik na die ziekenhuisbevalling van mening ‘better safe than sorry’. Terwijl jij thuis midden in je bevalling zit en er dan achter komen dat er iets niet gaat zoals het zou horen… Nee geloof me, dan ben je liever al in het ziekenhuis.

Bij mijn tweede zwangerschap was mijn romantische idee van thuis bevallen al lang gevlogen. Gezien we weer met een overtijd baby te maken hadden, heb ik mij wederom gemeld in het ziekenhuis. Dit keer boekten we er ook nog 2 dagen kraamhotel bij om even rustig op te starten. Pff, die eerste nacht alleen met je baby…. Ik was blij dat ik weer even ‘mocht’ wennen met de hulp van een paar zusters om me heen. Daarbij moest ons kleine mannetje nog wat prikjes hebben midden in de nacht en verslikte hij zich flink in het bloed wat hij had binnen gekregen tijdens de bevalling. Misschien was dat thuis ook allemaal wel goed gekomen, maar wat was ik blij dat ik op die rode knop kon drukken en dat er iemand kwam kijken.

Ik snap dat nieuwsbericht dus wel. Ik moet zeggen dat ik de afgelopen jaren ook geen enkele zwangere vriendin of kennis gehoord heb die thuis bevallen is. Ook al riep ik, ik wil thuis bevallen, achteraf heb ik er echt geen spijt van dat ik de thuisbevalling overgeslagen heb.

Maar zoals met zoveel zaken rondom het krijgen van kinderen, ieder zijn ding. Hoe stond jij hierin? Vanaf dag 1 ziekenhuis of ben je later ook van gedachte verandert? Of  heb jij misschien beide wel meegemaakt?

Liefs Mathilde

Tags: , , , , , , ,

Related Posts

by
Hoi! Ik ben Mathilde, mama van Julie (7 jaar) en James (5 jaar). Mijn kinderen en alles wat daarbij komt kijken, geven mij een hoop schrijfinspiratie. Omdat wij mama's elkaar best een beetje mogen steunen in het 'mama zijn' deel ik mijn ervaringen ook met jou!
Previous Post Next Post

Comments

  • Dewi
  • 28 februari 2017
  Beantwoorden

  Ik ben met beide in het ziekenhuis bevallen (medisch) maar dan ook had ik gekozen voor ziekenhuis. Nooit gedacht aan thuis bevallen eigenlijk ..

  1. Hoi Dewi,

   Nee, zelfs niet aan gedacht? Grappig dat dat altijd zo kan schelen per persoon.

   Liefs!

  • Sjannie
  • 28 februari 2017
  Beantwoorden

  Ben beide keren thuis bevallen. Heb hierover nooit getwijfeld. Heerlijk in m’n eigen omgeving. Gelukkig verliep alles goed, want anders is het ziekenhuis beter.

  1. Oooh wat fijn idd!! Het zal bij mij nu ook meer het vertroudwe zijn waardoor ik weer voor ZH zou kiezen. Misschien als Julie wel thuis was geboren dat ik de tweede ook thuis had willen krijgen :).
   Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids, #jedagelijksedosismomlife! Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Met mijn handen in het haar tot trotser dan trots, ik deel mijn #realmomlife met je. On the side: tips, to do's, kids fashion, personal stuff and coffeeeeeee. Did I already mention I loveeeee cappuccino ;)?!
Je dagelijkse dosis #momlife
UA-111272730-1