Kidsproof: nachtwandeling Oerrr!

In het donker de bossen in met je kinderen…. luisteren naar de nachtdieren, op zoek naar vleermuizen en nachtvlinders, kan dat wel? Ja zeker! Afgelopen zaterdagavond liepen wij mee met de midzomernachtloop van Oerrrr Natuurmonumenten. Kijk mee hoe de kinderen deze ervaring in het donker vonden…

Midzomernachtloop Natuurmonumenten

Afgelopen zaterdag was het een van de kortste avonden van dit jaar. Natuurmonumenten organiseert op 25 verschillende locaties in het land dan de midzomernachtloop. Met afstanden van 2 tot 42 kilometer zit er altijd wel een afstand bij die te doen is. Vorig jaar heb ik de midzomernachtloop met mijn moeder, zusje en tante gelopen in ‘s-Gravelandse buitenplaatsen. Ik begon mijn loop enginszins sceptisch als in, ik doe dit voor mijn moeder, maar al snel merk je hoe bijzonder het is om in het donker door de bossen te lopen en wat een rust er heerst. Bijzondere ervaring en volgend jaar weer dacht ik gelijk na afloop!

Oerrr Midzomernachtloop Oisterwijkse bossen en vennen

In de aanloop naar de midzomernachtloop zagen we dat er ook wandelingen van Oerrr bij zaten en dus kidsproof! Ik dacht dat de kinderen dit wel eens een hele leuke ervaring zouden vinden, lopen in het donkere bos, naar nachtdieren opzoek…. Aanmelden dus!

Afgelopen zaterdagavond was het zo ver. James had nog even een powernapje gedaan, ikzelf ook… en Julie ‘hoefde niet’.  Om kwart over 10 liepen we in de schemer naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten (Groot Speijck) in Oisterwijk. Daar zou onze wandeling om half 11 vertrekken. Niet veel later sluiten ook nichtje Faye met haar papa,mama en opa aan. Team Woudlopers is compleet!  Voor vertrek is er nog wat uitleg, zoals volg de reflectoren, houdt de lampjes zo veel mogelijk uit, stemmen gedempt én til goed je voeten op tijdens het lopen.

We hebben de route van 3.5 km gelopen en onderweg waren er verschillende stops. Bij al die stops staat een medewerker van natuurmonumenten en die geeft wat toelichting over de ‘activiteit’.

  • een mollenpad, waar we geblindoekt een route moesten afleggen
  • uitleg van de boswachter
  • kijken over het ven naar de schaduw van de bomen
  • op zoek naar vleermuizen
  • nachtvlinders spotten

Vooral het vleermuizen zoeken en luisteren was interessant en ook de nachtvlinders waren in trek bij de kinderen. Tijdens het wandelen hoorde we regelmatig wat geritsel in de bosjes……. stoppen, luisteren, toch een zaklampje erbij en wat bleek…… gewoon een kikker, maar volgens Julie wel 1 met een hele goede camouflage. “Het lijkt wel een blaadje“, vond ze.

Heksje Arie

Na ruim 2 uur op pad geweest te zijn (wij dachten vooraf een uurtje….oeps) hadden de kinderen nog energie en was het tijd voor de verrassing…..  Even een kopje thee en door naar het verhaal van Heksje Arie. Deze woont in de Oerrr Speeltuin en kan alleen nog maar wakker worden met magisch water. Met een leuk liedje on the side gaan we op zoek naar het magische water. Julie was de gelukkige om het magische water bij heksje Arie over zijn neus te gooien waardoor hij ook weer wakker werd. Deze afsluiter was erg leuk voor de kinderen!

Inmiddels begin ik ook wel erg moe te worden en het blijkt gewoon al 01:15 te zijn… Hoog tijd om naar huis te gaan! Binnen 2 tellen lagen ze knock-out in de auto en heb ik ze zo in bed kunnen leggen. De volgende ochtend wel even een tekencheck gedaan!

 

 

Hoe vonden de kinderen het?

Ik ga niet zeggen dat ze de hele route geen 1x gezegd hebben dat ze het eng vinden, want dat is niet zo. Soms is het echt best donker en spannend. Maar daartegenover staan ook een hele hoop dingen die ze echt interessant vonden en een beetje spannend is ook best leuk! Na een goede uitslaap-ochtend werden Julie en James in ieder geval beide wakker met enthousiaste verhalen over wat ze gezien en gehoord hadden in het bos.

Ik zeg, volgend jaar weer! Doen jullie dan ook mee?

Liefs Mathilde

Tags: ,

Related Posts

by
Hoi! Ik ben Mathilde, mama van Julie (7 jaar) en James (4 jaar). Mijn kinderen en alles wat daarbij komt kijken, geven mij een hoop schrijfinspiratie. Omdat wij mama's elkaar best een beetje mogen steunen in het 'mama zijn' deel ik mijn ervaringen ook met jou!
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids! Je dagelijkse dosis #momlife. Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Mama zijn hoef je niet alleen te doen en laten we elkaar alsjeblieft een beetje helpen door het delen van ervaringen en tips and tricks.
Je dagelijkse dosis #momlife
UA-111272730-1