Paracetamolintoxicatie: James at 1,5 pakje paracetamol leeg!

‘Wat te doen bij overschrijden van de maximale dosis?’ Zo’n stukje dat ik altijd oversla bij het lezen van de bijsluiter, want duh…. hoezo overschrijden van de maximale dosis? Die paracetamol liggen toch altijd netjes opgeborgen en ze weten echt wel dat het geen snoepjes zijn. Totdat je oudste dochter je komt vertellen dat haar broertje een heel pakje ‘ziek-pilletjes’ heeft opgegeten…..

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Ik wil dit bericht delen omdat ik weet dat jullie net als wij echt wel oplettende en verantwoorde ouders zijn. Natuurlijk liggen de doosjes thuismedicatie niet in de nachtkastjes van de kinderen en natuurlijk weten ze ook dat dit geen snoepjes zijn.  Toch was daar dat moment dat ik de avond van te voren kinderparacetamol had gepakt voor James omdat hij wat grieperig was. Zijn toilettasje liet ik in de badkamer staan in plaats van dat ik het terug zette hoog in de kast….

“Mama mama, James heeft heel veel ‘ziek-pilletjes’ gegeten!” “Huh? Hoeveel, wanneer?” “Net”, zegt ze, “een heel pakje, iets van 10 ofzo….” 

Ik spring uit bed, loop naar James zijn kamer en daar in bed zit hij met 3 lege strips kinderparacetamol in zijn handje. Hij kauwt nog net zijn laatste weg. Spuug uit, beveel ik hem meteen. Te laat want hij heeft er al veel te veel op. Omdat ik de avond daarvoor een nieuw pakje heb open gemaakt wist ik zeker hoeveel er in zaten. Julie biechtte ook nog op dat ze er 1 op had… houden we dus nog 14 paracetamol over en een onbestemd aantal van een oudere strip. Maar 14+ paracetamol voor dat kleine lijfje in 1x is veel te veel!

Shit, waar is die bijsluiter! Wat moeten we doen?! – Heeft u te veel van dit middel gebruikt? Wanneer u teveel van dit middel heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of apotheker- We hebben dus direct de huisartsenpost gebeld. Pfff, wat voel je slecht als je ‘ja’ moet antwoorden op de vraag: kon uw kind er zelf bij? Na kort overleg heeft de huisartsenpost ons gelijk naar het ziekenhuis gestuurd.

Melden bij eerste hulp, paracetamolintoxicatie

We melden ons om kwart voor 8 bij de eerste hulp van het Elisabeth Ziekenhuis. James kijkt ondertussen enorm beduusd. Hij voelt zich nog wel in orde, maar hij heeft ook wel in de gaten dat zo veel pilletjes eten niet de bedoeling is geweest nu we in het ziekenhuis zijn. We wachten op een arts en ondertussen vragen we ons af of zijn maagje leeggepompt moet worden. Of dat het misschien wel meevalt of…. nou ja, we weten gewoon even niet goed wat te verwachten en hoe ‘erg’ dit is.

Te veel kinderparacetamol

Na ons verhaal, wat onderzoekjes en wachten komt de arts terug met een diagnose/behandelplan. James heeft wel degelijk veel te veel paracetamol binnen gekregen in 1x voor zijn lijfje en je spreekt dan over paracetamolintoxicatie. Leegpompen van de maag is erg traumatisch voor kinderen en omdat hij ondanks zijn hoeveelheid nog wel onder een bepaalde grens zit wordt er gekozen voor een andere behandeling. >Actieve kool drinken, bloed prikken en het bloedonderzoek afwachten.

Actieve kool

James moet dus een beker ‘actieve kool’ drinken. Ik weet niet of je wel eens een bekertje actieve kool hebt moeten drinken….. Het is ontzettend vies, het lijkt wel zwarte inkt. Het zorgt ervoor dat de schadelijks stoffen zich binden aan de kool en via de ontlasting het lichaam verlaten. Dit vermindert de opname van de paracetamol in de bloedbaan. Hij moest het drinken anders zou hij een maagsonde kijgen. Dat ‘slangetjesverhaal’ zag James helemaal niet zitten dus met veel moeite heeft hij de beker leeg gedronken.

Nog geen minuut later komt er een grote golf zwarte smurrie naar buiten….. Hij had het nog zo geprobeerd. 

Het kost wat moeite om dit bekertje leeg te drinken... Het kost wat moeite om dit bekertje leeg te drinken…

Inmiddels zijn we verhuisd naar de kinderafdeling. Julie wordt ondertussen opgehaald door opa en oma, want voor haar duurt het ook allemaal erg lang en iedereen is met James bezig.  Om 11 uur komt de broeder om bloed te prikken. James is erg verdrietig en wil naar huis en al helemaal niet geprikt worden. Helaas moet het toch echt om te weten te komen hoeveel er in zijn lijfje zit. Weer een uur of 2 wachten voor het bloedonderzoek retour is.

Wachten en overgeven

James is erg moe en warm. Hij heeft ondertussen wel een boterhammetje gegeten en een ontbijtkoekje. Hij doet een klein dutje en ik mag geen cm van zijn zijde wijken. Weer moet hij flink huilen omdat hij naar huis wil om in zijn eigen bedje te slapen. Ik merk dat dit ZH-bezoekje erg veel impact op hem heeft. Ondertussen wisselen we nog een keer van kamer en na een klein wandelingetje op de gang til ik hem op, voor ik het weet spuugt hij nog een lading zwarte smurrie. Zo zielig.

Naar huis

Rond 2 uur zijn de bloedresultaten terug en de waardes zijn ok. Het gehalte paracetamol is niet meer ‘te hoog’.  Er is geen reden voor extra controles later op de dag. Een beetje uitzieken vandaag is het verdere advies. We krijgen nog een keer van de arts te horen dat het echt wel belangrijk is om de medicatie goed op te bergen…. #jawevoelenonsalschuldighoor. We mogen naar huis en daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee. Terwijl we onze spulletjes verzamelen moet James nog een keer spugen. Zijn maagje is nog wat van slag, zowel van de hoeveelheid kinderparacetamol als van de actieve kool.

James doet een flinke dut thuis op de bank, eet daarna wat en ‘s avonds stond hij weer te geinen onder de douche met zijn lieve nicht. Deze bewogen ochtend is dus met een sisser afgelopen, maar wel weer even een enorme les voor ons als ouders.

Reminder, berg je medicatie op

Ik wil iedereen ontzettend bedanken voor de lieve berichtjes die we mochten ontvangen via facebook, Instagram en Whatsapp.

Ik heb dit bericht gedeeld met maar 1 intentie: Een reminder voor alle ouders. Check nu even waar jouw thuismedicatie ligt. Ook jouw kleine kind heeft niet het inschattingsvermogen om te beseffen dat een heel pakje paracetamol schadelijk is. Het zal je niet verrassen, maar mijn tip van de dag is…. berg je thuismedicatie op waar je kind er niet bij kan. Altijd!

Liefs Mathilde

Tags: , , , , ,

Related Posts

by
Hoi! Ik ben Mathilde, mama van Julie (7 jaar) en James (5 jaar). Mijn kinderen en alles wat daarbij komt kijken, geven mij een hoop schrijfinspiratie. Omdat wij mama's elkaar best een beetje mogen steunen in het 'mama zijn' deel ik mijn ervaringen ook met jou!
Previous Post Next Post

Comments

 1. Beantwoorden

  Jeetje dat is schrikken. Hier zitten alle medicijnen opgeborgen. Maar net als jij als je kind ziek is ligt er hier ook wel eens een strip op tafel. Te druk met zorgen, waardoor je het vergeet.

  1. Pfff, dat was het zeker! Het is inderdaad zo vergeten, maar dan…. totaal niet aan gedacht dat mijn kids ook wel eens tot zo’n actie zouden kunnen gaan.

   Liefs!

  • Lotte van de Pas
  • 5 april 2017
  Beantwoorden

  Oh Mathilde, wat moeten jullie geschrokken zijn 😱, weer een ervaring rijker.
  Hopelijk gaat het al weer wat beter met James.
  Je hoopt altijd dat het je nooit overkomt, maar iedereen vergeet weleens iets.
  Veel beterschap nog!

  1. Het was zeker schrikken Lotte! Gelukkig eind goed, al goed. Enorm besefmoment voor ons als ouders.

   Liefs!

 2. Wat dapper dat je je verhaal zo kwetsbaar deelt en wat ontzettend heftig voor dat kleine ventje. Goed dat Julie door had dat dit niet echt een goed idee was en je kwam waarschuwen!
  Hier kunnen alle ouders niet genoeg voor gewaarschuwd worden, zowel medicatie als schoonmaak/wasmiddelen zijn een risico waar we denk ik allemaal onvoldoende bij stil staan en wat dus eigenlijk iedereen wel kan overkomen. Sterkte voor jullie alle vier voor deze heftige ervaring!

  1. Dank je Heidy! Het was inderdaad flink schrikken en ook weer enorm besef hoe klein dat ‘hoekje’ook alweer is….. Thanks voor je berichtje, Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids, #jedagelijksedosismomlife! Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Met mijn handen in het haar tot trotser dan trots, ik deel mijn #realmomlife met je. On the side: tips, to do's, kids fashion, personal stuff and coffeeeeeee. Did I already mention I loveeeee cappuccino ;)?!
Je dagelijkse dosis #momlife
UA-111272730-1