De Kindercoach: pesters en gepeste, de kenmerken.

Stop pesten NU! Vandaag, 19 april 2017, is de landelijke dag tegen pesten. Natuurlijk is het nodig om elke dag bewust pesten te stoppen, maar 1 keer per jaar staan wij even bewust stil bij pesten en de gevolgen van pesten voor zowel de slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders. Voor iedereen heeft pesten gevolgen!, aldus de stichting ‘Stop Pesten Nu‘.

Ook bij onze Kindercoach komen regelmatig kinderen die gepest worden, maar ook pesters.  Annemieke vertelt vandaag wat over pesten en gepest worden….

PESTEN, “Als ik dit woord uitspreek krijg ik direct een dikke laag kippenvel op mijn huid. Pesters hebben geen idee wat voor gevoel ze iemand geven én meegeven voor de rest van hun leven.”

Kenmerken van pesten:

  • Het pesten gebeurt systematisch.
  • De macht is ongelijk verdeeld.
  • Het heeft psychische of fysieke schade als gevolg.
  • De gepeste is niet weerbaar genoeg.
  • De bedoeling is om angst te veroorzaken of schade te berokkenen bij de gepeste.

De betrokken partijen:

Bij pesten gaat het niet alleen om de ‘pester’ en de ‘gepeste’. De pester zorgt er namelijk voor dat anderen ook zullen mee pesten om bij de groep te horen. Als je onzeker en beïnvloedbaar bent… dan krijgen sommige kinderen de neiging om mee te lopen en mee te doen. Deze kinderen zijn bang om zelf gepest te worden en zijn heel onzeker.

Pester

Pesters komen heel zelfverzekerd over. Het lukt hen zelfs zo goed dat ze anderen kunnen betrekken in hun pestactiviteiten. De pester is meestal een populair persoon die zich stoer gedraagt. Hij is een opstandig type die uitkomt voor zijn mening. De pester heeft moeite met regels en grenzen. Toch is hij minder zeker over zichzelf dan hij zich voordoet. Het pestgedrag dient meer als afleiding voor zijn eigen problemen. Het slachtoffer is vaak een uitlaatklep voor de frustraties van de pester.

Gepeste

Vaak is degene die gepest wordt ‘anders dan de anderen’. Dat ‘anders-zijn’ kan gebaseerd zijn op uiterlijke kenmerken (een bril dragen, ouderwetse kleren aan hebben, rood haar, stevig van postuur etc.), maar vooral op het niet beantwoorden aan de groepsnorm. Ook hobby’s, taalgebruik, thuissituatie kunnen een aanleiding zijn tot pesten.

De meeste gepeste kinderen kunnen zich niet goed verdedigen en kunnen geen respect afdwingen van anderen. Ze zijn stil en introvert. Ze schamen zich dat ze gepest worden en houden dan ook hun mond daarover. Ze hebben weinig vrienden om op terug te vallen.

Van plagen naar pesten

Ik zie regelmatig op het schoolplein, waar ik toch aardig wat keren sta doordeweeks, dat er plagerijen zijn. Maar ja…….een plagerijtje wordt al snel pesten. Ik sta dan met kromme tenen op het schoolplein, dat snap je wel. Een klein duwtje, fluisteren en kijken naar de ander, stoppen met praten als hij/zij aan komt lopen en dan gaan lachen maar niet willen vertellen waar het over gaat of ging, “per ongeluk” aanstoten en dan geen sorry zeggen, weglopen als hij of zij komt aanlopen.

Een kindercoach kan helpen

Als kindercoach zie ik regelmatig kinderen die gepest worden, maar dit komt er pas uit na een aantal gesprekjes. In eerste instantie komen ze ergens anders voor. Later komt er uit dat ze gepest worden en dat ze daarom bijvoorbeeld zelf ook gaan pesten. Dit komt vaker voor dan je denkt.

Waar ben je zelf zo onzeker over? Wat speelt er thuis of bij de sport? Zit je zelf niet lekker in je vel? Waarom vraag je dan geen hulp? Vraag hulp als je onzeker bent, vraag hulp als je niet lekker in je vel zit, vraag hulp en schaam je er niet voor.

Wees lief voor elkaar!

Liefs Annemieke

Tags: , , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids, #jedagelijksedosismomlife! Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Met mijn handen in het haar tot trotser dan trots, ik deel mijn #realmomlife met je. On the side: tips, to do's, kids fashion, personal stuff and coffeeeeeee. Did I already mention I loveeeee cappuccino ;)?!
Je dagelijkse dosis #momlife
UA-111272730-1