Zindelijk worden, hoe en wanneer?

What’s missing………..? “Luierkontje move over, hier komt de boxer!”

Jaaaa, ikke heb een plasje op potje gedaan! Mamaaaa mag ik sticker hebbuh?

Zindelijk worden

James is al een tijdje geïnteresseerd in het hele thema rondom ‘zindelijk worden’, maar wanneer ga je er dan echt mee aan de slag? Nou, dat lijkt dus dit lange Pinksterweekend te zijn. Vorig weekend was er al een kleine start gemaakt. Met mooi weer is het naar mijn idee toch makkelijk omdat hij dan dunne korte broekjes draagt, of gewoon een zwembroekje aan heeft en veel buiten is. Als hij dan een ongelukje heeft staat hij buiten in het gras i.p.v. dat hij binnen op de bank zit.

Wat waren voor mij de signalen dat James ‘er aan toe is’?

 • Hij heeft al ruim een half jaar grootse interesse in ‘naar de wc gaan’ en volgt iedereens handelingen op de wc nauwlettend. Mama, hoef jij papiertje……? Aldus James.
 • Hij begint zijn eigen broek aan en uit te trekken.
 • Sinds een maand of 2 zijn we in ieder geval romper af, dit maakt het ook maakt het ook makkelijker voor de momentje dat hij zou zeggen dat hij een plasje wil doen.
 • Hij praat veel over een ‘grote jongen zijn’
 • Hij komt vertellen dat hij een vieze broek heeft en het niet fijn vindt.
 • Begin vorige week gaf hij aan echt geen luier aan te willen

Zindelijkheidstraining is on!

Ik heb hem toen ook zonder luier gelaten wetende dat hij waarschijnlijk snel een natte broek zou hebben gezien hij naar het kinderdagverblijf zou gaan en hij daar zijn aandacht voor droog blijven snel zou verliezen. Maar zoals gezegd, hij gaf het zelf heel stellig aan dus dan moeten we er mee aan de slag. Dus 3 droge setjes voor hem meegegeven aan het kinderdagverblijf en maar zien hoe het gaat. Als hij in zijn broek plast voelt hij eerder dat dat eigenlijk niet de bedoeling is dan dat hij een goed absorberende luier aan heeft. Bij het ophalen van het kinderdagverblijf vertelden ze dat het inderdaad niet heel lang goed gegaan is, maar we hebben een begin gemaakt!

Stel jezelf erop in dat je even een aantal dagen of weken, veel wasjes draait!

Die week heeft hij ‘s ochtends na het wakker worden en ‘ s avonds voor het slapen gaan (weliswaar op ons verzoek) een plasje gedaan op zijn potje en dat ging goed. Als beloning geven wij een sticker, op zijn hand of  op zijn potje. Wat hij zelf wil.

Zomerse dagen

Afgelopen vrijdag was het weer een mooie zonnige dag dus de kinderen waren in de tuin met water bezig. Het potje stond buiten dus James is toen ook een paar keer op zijn potje geweest. Na het spelen hebben we zijn luier niet meer aangedaan en hem gestimuleerd om regelmatig even te plassen op zijn potje. Dit ging heel goed dus ik besloot het nu we 3 dagen thuis zijn i.v.m. Pinksteren door te zetten. De volgende ochtend gelijk na het wakker worden weer een plasje op de wc en zijn luier uitgelaten. Dit gaat nu al drie dagen goed! OK, iedere dag wel een ongelukje, maar over het algemeen doet hij het heel goed. Hij geeft zelf aan wanneer hij moet plassen en zijn potje zit inmiddels onder de stickers. We gaan het nu dus ook echt doorzetten en als hij overdag droog is zullen we ook ‘s nachts gaan proberen.  Even instellen op veel wasjes draaien, maar dat heb ik er wel voor over. Over 3 weken wordt hij 3 jaar, wat zal ik trots zijn op James als hij zijn verjaardag zonder luier kan vieren!

De foto van James was voor ons een deja-vu met 3 jaar geleden toen Julie zindelijk aan het worden was. In hetzelfde vakantiehuisje waren ze beide echt toe aan zindelijk worden :). De foto van James was voor ons een deja-vu met 3 jaar geleden toen Julie zindelijk aan het worden was. In hetzelfde vakantiehuisje waren ze beide echt toe aan zindelijk worden :).

Mijn 10 tips

Misschien niet helemaal VT-Wonen proof, maar zet een potje in de woonkamer…

James is mijn tweede kindje dus we hebben er al 1 zindelijk gekregen en de wereld van ‘potty  training’ is mij niet geheel onbekend. Ik verzamelde diverse tips in combinatie met mijn eigen eerdere ervaringen die mij hopelijk gaan helpen om ook peuter nummer 2 zindelijk te krijgen.

Is jouw kindje ook toe aan zindelijkheid? Lees dan gauw verder voor mijn tips.

 • Schaf kinderondergoed aan, dat vindt je kind super stoer, en het gaat makkelijker aan en uit.
 • 1 project per keer….dus niet en verhuizen en zindelijk maken, net een babybroer of zusje geboren, misschien ook even wachten. En in het geval van James, eerst zindelijk, daarna komt project tutje.
 • Maak je kind vertrouwd met het potje. 1,5 en al vraag naar potje? Doen! Lekker laten zitten op dat potje en er lol mee laten hebben. Ook als dat betekent dat er vervolgens 6 maanden niks mee gedaan wordt.
 • Je kunt ze niet dwingen, ze geven zelf aan wanneer ze er echt aan toe zijn.
 • Begin in het voorjaar- zomer. Het buitenspelen in blote billetjes helpt ze met het eerder door hebben van plassen.
 • Misschien niet helemaal VT-Wonen proof, maar zet een potje in de woonkamer of in ieder geval op een plek waar je kind er makkelijk zelf bij kan en hem ziet.
 • Stimuleer zelfstandigheid, natte broek? Laat je kindje zelf helpen met een nieuwe schone onderbroek aantrekken.
 • Beloon bij ieder plasje en in het begin ook zeker bij iedere serieuze poging! Wij laten stickers plakken op het potje. Ook leuk om te zien dat het potje een steeds mooiere stickerverzameling krijgt.
 • Gaat je kind af en toe ook op de wc? Zorg voor een krukje zodat de voetjes steun hebben en ook ze ook zelf op de wc kunnen gaan zitten    (zelfstandigheid stimuleren)
 • Accepteer een ongelukje. Je kunt het niet altijd voor zijn! Je zult op een keer toch naar de supermarkt moeten zonder luier…. En dan toch een natte broek, so be it. Schone spullen bij de hand houden en je kind heeft weer een keer gevoeld dat een natte broek ‘niet fijn is’.

Een boekje betrekken bij het zindelijkheidstraining helpt vaak ook goed. Op Bol.com vind je diverse leuke boeken over dit onderwerp

Zin in een zindelijke zomer en aan bovenstaande tips niet genoeg om echt een start te maken met zindelijkheid. Op Ouders van Nu  kun je een handig stappenplan vinden + een test of je kind al toe is aan zindelijk worden.

Ik hoop jullie over een week over 3 te kunnen laten weten of James zindelijk aan zijn 3e verjaardag zal beginnen. Heb jij nog een goeie tip, laat het vooral weten in de comments, thanks!

Liefs Mathilde

Tags: , , , , , , , , ,

Related Posts

by
Hoi! Ik ben Mathilde, mama van Julie (7 jaar) en James (5 jaar). Mijn kinderen en alles wat daarbij komt kijken, geven mij een hoop schrijfinspiratie. Omdat wij mama's elkaar best een beetje mogen steunen in het 'mama zijn' deel ik mijn ervaringen ook met jou!
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 shares

Hi there!

Je dagelijkse dosis #momlife

Je dagelijkse dosis #momlife

Welkom op Coffee and Kids, #jedagelijksedosismomlife! Ik hoop dat je op mijn blog herkenning vindt en inspiratie opdoet. Met mijn handen in het haar tot trotser dan trots, ik deel mijn #realmomlife met je. On the side: tips, to do's, kids fashion, personal stuff and coffeeeeeee. Did I already mention I loveeeee cappuccino ;)?!
Je dagelijkse dosis #momlife
UA-111272730-1